Εμπορικός πόλεμος προ των πυλών λόγω των αμερικανικών δασμών

Αντιδράσεις οικονομικών παραγόντων

«Μαύρη ώρα για τις διατλαντικές σχέσεις» χαρακτήρισαν την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ οι Γερμανοί βιομήχανοι (BGA), που σημείωσαν ότι «λυπούνται πολύ για την παράλογη συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ και τις συνέπειες που θα επιφέρει».

Μάλιστα κάλεσαν την Ε.Ε. να αντιδράσει αναλόγως «ώστε να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω το διεθνές εμπόριο».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απογοήτευση είναι διάχυτη μεταξύ των αμερικανικών επιχειρήσεων, που φοβούνται εμπορικό πόλεμο.

Στελέχη του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές στην Ευρώπη είναι αντίθετες με την επιβολή των δασμών.

«Ανησυχούν πολύ για τη ζημιά που θα υποστούν από τη διαμάχη, αλλά και τις επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ασφάλεια».

Αρνητική ήταν η αντίδραση και των συντηρητικών δικτύων «Freedom Partners – Επιμελητήριο Εμπορίου» και των Αμερικανών για την Ευημερία. Όπως ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους, οι δασμοί είναι στην ουσία νέοι φόροι και οι συνέπειές τους θα υποβαθμίσουν την αμερικανική οικονομία και θα δημιουργήσουν ανεργία.

Και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μπορεί να δώσει ώθηση σε ορισμένα εγχώρια προϊόντα μετάλλου, αλλά πιθανότατα θα βλάψει την αμερικανική οικονομία.

Πωλούν μετοχές αμερικανικών εταιρειών

Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών ήταν να αρχίσουν να πωλούν μετοχές εταιρειών που η παραγωγή τους στηρίζεται στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ αγοράζουν μετοχές τοπικών παραγωγών.

Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών χάνουν σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 1,5 έως και 3,6%.

Επίσης ζημιές στα χρηματιστήρια καταγράφουν και οι εταιρείες που αναμένεται να επηρεαστούν από τους επικείμενους ευρωπαϊκούς δασμούς, όπως παραγωγής τροφίμων και άλλες.

Αντίποινα από Καναδά-Μεξικό

Με δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά σε αμερικανικά προϊόντα απαντά η Οτάβα στους αμερικανικούς δασμούς. Η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Τζάστιν Τριντό και Κρίστια Φρίλαντ
Patrick Doyle/The Canadian Press via AP

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών, Κρίστια Φρίλαντ, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Εμπορικά μέτρα ως αντίποινα εξήγγειλε και το Μεξικό, μετά από τηλεφώνημα που είχε ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο με τον πρωθυπουργό του Καναδά.

«Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα», όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, που εξήγησε ότι οι δασμοί αυτοί «θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε».

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, δήλωσε ότι η χώρα του «καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού» εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Παρά τα «άδικα και μονομερή» μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση του Μεξικού.

Αρχοντία Κάτσουρα, efsyn

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί